2.1.08

Reittä pitkin ja perinnöksi

Vietimme uutta vuotta opiskeluaikaisten ystävien seurassa. On kulunut muutama vuosi siitä, kun viimeksi juttelimme kuulumisia yhden ystäväperheen kanssa. Olemme kaikki akateemisia kansalaisia, yliopisto- ja korkeakoulututkinnot kaikilla. Ystäväperheiden lapsiakin jo kovapalkkaisissa akateemisissa ammateissa.
– Mitäs nykyisin teet?
– Opiskelen työttömyyskoulutuksessa yliopistolla.
– Ai. Itsekin olen ollut vähän samantyyppisessä.
– Tein tuossa yhden päällikön sijaisuuden, pari vuotta. Pitäisi löytää jotain että saisi toimeentulonsa.
Mies on tietojenkäsittelyn ammattilainen, mukava ja osaava. Työkokemus on vankka. Liiankin vankka. Ikää on jo vähän runsaat 50. Siinähän se.
Myös akateemisilla aloilla väheksytään kokemusta. Vitsailuun saakka. Kun etsitään ihmisiä, joilla on työkokemusta, työhönottajan hymynkareesta voi lukea pääsääntöisesti aina "Ei nyt sentään noin paljon työkokemusta."

Olen alkanut miettiä, mitkä arvot yrityksissä ohjaavat työntekijöiden palkkausta. Suhteilla ja sukulaisuussuhteilla on uussääty-yhteiskunnassa kovempi painoarvo kuin lamaa edeltäneessä. Tunnen esimerkiksi yhden teologian tohtorin, joka mielipiteineen olisi kaiken todennäköisyyden mukaan työttömyyskortistossa; sinne passitetaan vähemmästäkin, mutta kun ei ole. Miksi? Pelkkä vilkaisu hänen omaan sukupuuhunsa, hänen äitinsä sukupuuhun ja appivanhempien sukupuuhun selittää, miksi kaveri putoaa aina jaloilleen.

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Veri on vettä sakeampaa.
suhteet vaikuttavat kaikkialla. Suomessa ei ole (kai) virallisesti lahjontaa,
mutta sukulaisuus-, ystävyys- yms suhteiden ohdella
oikeiden piirien tunteminen ja sitä kautta tulevat oikeat ja
sopivat suhteet ovat elintärkeitä.

Jos näitä ei ole täytyy sitten turvautua muihin keinoihin.

KirsiMy kirjoitti...

No, tulihan se kommenttisi näköjään läpi sittenkin.

Toimittajan kannalta on harmi, että intimiteettisuoja on tiukentunut. Aiemmin matrikkelit olivat kovin valaisevaa luettavaa. Niistä sai tietää, millaiset vanhemmat ihmisellä on, millainen puoliso, millaiset lapset. Jos käytti vähän aikaa, matrikkelista saattoi kehkeytyä kiintoisa kudelma. Nykyisin tämä tieto ei enää ole läpinäkyvää. Se täytyy hankkia kyselemällä ja sellainen on paljon hitaampaa eikä yhtä kattavaa.